Hoe is Sushi ontstaan?

Sushi bestaat al sinds lange tijd, maar niet in de vorm waar wij Sushi van kennen. De geschiedenis van sushi is een interessant verhaal over de evolutie van een zeer eenvoudig gerecht. Wat later sushi genoemd werd, werd voor het eerst gezien in China in de tweede eeuw na Christus. Hier ontstond sushi??uit een bepaalde manier van voedselconservatie. Vis werd in rijst gestopt om vervolgens te gaan gisten, waardoor de houdbaarheid van de vis langer werd. Wanneer de vis uiteindelijk gegeten werd, gooide men de rijst weg.

Tijdens de 7e eeuw verspreidde deze methode zich dwars door China en belandde uiteindelijk in Japan. De Japanners breidden het concept verder uit door de rijst op te eten bij de vis. In het begin van de 17e eeuw voegde Matsumoto Yoshiichi azijn hieraan toe en begon met de verkoop hiervan. Door het toevoegen van azijn aan de ¨sushi¨ kon het gerecht ineens direct worden gegeten.

In het begin van de 19e eeuw voerde Hanaya Yohei een belangrijke verandering door in het productieproces en de presentatie van zijn sushi. Hij verpaktte de vis niet langer in de rijst, maar plaatste juist een stukje vis op de rijst. Tegenwoordig noemen we deze sushi ¨nigiri sushi¨en deze sushi is nu een van de meest populaire sushi´s in Japan.

Sindsdien verkocht hij sushi vanuit een kraampje op straat en werd het gebruikt als snelle hap voor onderweg. Vanuit zijn huis in Edo (tegenwoordig Tokyo) verspreidde dit concept zich razendsnel door heel Japan.

Na de tweede wereldoorlog werden de sushi kraampjes gesloten en verplaatste het concept zich onder meer hygienische omstandigheden naar binnen. Later werden hier formelere zitplaatsen aan toegevoegd en is sushi veranderd van fast food naar een ware culinaire ervaring. Sushi verspreidde zich langzaam, maar zeker over de rest van de wereld.

Tegenwoordig hebben westerse invloeden geleid tot nieuwe sushi stylen, zoals bijvoorbeeld de bekende California rolls en andere fushion sushi gerechten. Met zijn 1800 jaar, heeft sushi een ongelooflijk lange geschiedenis. De vraag naar sushi lijkt alleen maar toe te nemen en sushi zal zich in de toekomst verder blijven ontwikkelen.

Heeft u zin gekregen om sushi te eten? Voor vragen en reserveringen belt u met onze vestiging in Den Bosch 073-6106888 of onze vestiging in Eindhoven 040-2938335. Reserveren kan uitsluitend telefonisch.

Hoe wordt sushi gegeten?

Steel de show bij uw vrienden, familie en zakenconnecties door alvast wat kennis te vergaren op het gebied van sushi eten. Als u nog nooit sushi heeft gegeten kunt u hieronder lezen hoe u dit op de juiste manier hoort te doen.

Probeer de sushi in een hap (maximaal 2 happen) op te eten. Houdt uw sushi tussen uw stokjes wanneer dit niet lukt en leg het stukje waar u al een hap van heeft genomen nooit terug op het bord.

Doe rustig aan met de sojasaus. Gebruik lichte hoeveelheden sojasaus om de smaak te verbeteren.

Voel u vrij om met uw vingers te eten in plaats van met stokjes. In tegenstelling tot sashimi wordt sushi traditioneel met de hand gegeten, maar de stokjes zijn in de Japanse restaurants in Europa gemeengoed geworden. Toch is het vaak moeilijker dan het lijkt om met stokjes te eten. Het is dan ook een hele kunst!

In onderstaande video wordt het gebruiken van stokjes voor het eten van sushi gedemonstreerd.

 

 

Heeft u ondanks deze instructie nog problemen met de stokjes? Geen probleem, onze gastheer/dame legt het u graag nog eens uit. Eet u toch liever met bestek? Ook geen probleem, uw gastheer/gastdame zal deze voor u verzorgen.

Heeft u zin gekregen om sushi te eten? Voor vragen en reserveringen belt u met onze vestiging in Den Bosch 073-6106888 of onze vestiging in Eindhoven 040-2938335. Reserveren kan uitsluitend telefonisch.

Eet smakelijk!